Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Η επιστροφή των PIIGS (χωρίς εμάς)


Η είδηση, από το STRATFOR, είναι ότι ενώ τα Πορτογαλικά επιτόκια "ανέβηκαν" πέρυσι την άνοιξη, λόγω Ελλάδας, τώρα ξαναπήραν την ανηφόρα, αυτή την φορά λόγω Πορτογαλίας.  Φαίνεται ότι οι φιλοευρωπαίοι σοσιαλιστές και λοιπές (πιο ευρωσκεπτικιστές)"αριστερές" δυνάμεις δεν θέλουν την πολλή λιτότητα που είχαν οι προηγούμενοι και βάσει του προϋπολογισμού τους, που παζαρεύουν με τις "Βρυξέλλες", θέλουν να αυξήσουν τον δανεισμό τους που είναι "ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη" (στο 130% του ΑΕΠ). Και ενώ η ΕΚΤ "διευκολύνει" με χαλαρό χρήμα, τα επιτόκια στην Πορτογαλία ανεβαίνουν και τίθεται θέμα σταθερότητας του Πορτογαλικού συνασπισμού.


http://www.ft.com/fastft/2016/01/20/southern-european-bonds-wobbling-portugal-hit-hardest/  Τα PIIGS είναι εδώ (το παραπάνω γράφημα είναι από τις αρχές Ιανουαρίου) και αυτή την φορά δεν ...φταίει η Ελλάδα.

Εάν η Πορτογαλία δεν ήταν στο ευρώ, πάλι θα είχε ανοδικό κόστος εξωτερικού δανεισμού, αλλά πριν φτάσει εκεί, η ισοτιμία της θα είχα κάνει άλλες διορθώσεις.

Εάν η Πορτογαλία δεν ήταν στο ευρώ, δεν θα έτρωγε στην μάπα όλους τους ευρωκανονισμούς, που χωρίς να ξέρω τα της Πορτογαλίας θα έχουν το ίδιο κατασταλτικό αποτέλεσμα που έχουν και σε μας.

Το δίλημμα δεν είναι (μόνο) "λιτότητα" ή "μη λιτότητα"

Η Πορτογαλία τι φοβάται και είναι στην Ευρωζώνη?

Από την Πορτογαλία κινδυνεύει η Ευρώπη? Ή από την Ιταλία?

Δεν υπάρχουν σχόλια: