Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Θα φορολογηθούν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά "πάρκα" για την ζημιά που κάνουν στα δίκτυα (στην Αγγλία)


http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/12004458/Wind-and-solar-farms-must-pay-their-true-costs-energy-secretary-vows.html

http://www.thegwpf.com/britain-to-slap-tax-on-wind-and-solar-farms/

Οι ΑΠΕτζήδες θα χρεωθούν για τις πιέσεις που επιβάλλει η διαλείπουσα και στοχαστική (κουτουρού) ηλεκτροπαραγωγή στο υπόλοιπο δίκτυο. Οι επικριτές των αιολικών και των φωτοβολταϊκών λένε εδώ και καιρό ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά κοστίζουν στο δίκτυο (και επομένως στον καταναλωτή) περισσότερο από την ταρίφα που πληρώνονται για την "έγχυση".

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι θα εγκριθούν νέα υπεράκτια αιολικά, εφ' όσον μειωθεί το κόστος τους και γίνουν ανταγωνιστικά, και ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι ανταγωνιστική και οι διάφορες πηγές ηλεκτροδότησης να ενσωματώνουν τα κόστη τους.

Εγώ θυμίζω ότι:

Η κοροϊδία είναι γνωστή από τουλάχιστον το 2004. Οι πολιτικοί που υπογράφουν αρλούμπες ξέρουν τι υπογράφουν -- αν ποτέ τεθεί θέμα ευθυνών (σιγά μην τεθεί θέμα ευθυνών)

Από το 2005, η Ε.Οn έχει τεκμηριώσει ότι όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν  (και αυτό το ποσοστό ξεκινάει από 6% και τείνει προς το 4%

Τα αναφερόμενα από την Ε.Οn ποσοστά, μπορούν να αυξηθούν, φαινομενικά, (και να φανούν μεγαλύτερα ποσοστά δήθεν ηλεκτροδότησης) μόνο εάν υπάρχει απρόσκοπτη απόρριψη πχ σε γειτονικές χώρες, ή/και σε πλεονάζον υδροηλεκτρικό δυναμικό, ή/και σε επί του αντλησιοταμιεύσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό προσθέτει στο κόστος (χωρίς όμως να εξοικονομεί πραγματικά καύσιμα, ή να υποκαθιστά συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

Το ότι οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το έχουν πει από το 2012/2013 και ο ΑΔΜΗΕ, ευγενικά, αλλά και η ΡΑΕ (που σε δόξα της Ελληνικής λαμπρότητας έχει εγκρίνει ...τα πάντα).

Το ότι οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (δηλαδή δεν μειώνουν κατανάλωση ορυκτών καυσίμων) έχει επίσης τεκμηριωθεί.

Το ότι οι ΑΠΕ διπλασίασαν το κόστος του ρεύματος (πχ στην Γερμανία, που τα εξάγει κιόλας)  επίσης έχει γραφτεί, είτε συνοπτικά είτε αναλυτικά.

Η γενική παγκόσμια ασημαντότητα των ΑΠΕ είναι εμφανής, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε στην Γερμανία.

Τα δύο ερωτήματα που προκύπτουν, εδώ και χρόνια, και που θέτω από τουλάχιστον το 2011,  αλλά που κάθε Υπουργός Ενέργειας αρνείται να απαντήσει είναι:

1) Ποιος θα πληρώσει το πρόσθετο κόστος που ανέφεραν πανηγυρικά οι Γερμανοί;  Το ξέρουν οι ΑΠΕτζήδες ότι αργά ή γρήγορα θα τους μπορεί και να τους μετακυλήσουν το κόστος της απάτης τους;;

2)  Γιατί είπαμε ότι βάζουμε ΑΠΕ;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://stopthesethings.com/2015/11/19/bjorn-lomborg-believe-in-the-easter-bunny-and-tooth-fairy-then-youll-probably-believe-wind-power-replaces-fossil-fuels-too/