Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Η ίδια Γεωγραφία, η ίδια Ιστορία


https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Middle_Eastern_history

Μάλλον για όλα φταίνε οι ...Βαβυλώνιοι (Ιρακινοί δεν ήταν αυτοί;) που την έπεσαν στους πάντες στην περιοχή και μετά οι Πέρσες έγιναν αυτοκρατορία, και μετά για λίγο ο Μέγας Αλέξανδρος, και μετά η Ρώμη.  Άσε που εμείς νομίζουμε ότι είμαστε ...Ρωμαίοι, αλλά κάπως τσακωνόμαστε (και σαν Ρωμαίοι) με τους Πέρσες, μέχρι που ήρθαν οι Άραβες και τα έκαναν όλα άνω κάτω, και εάν είχα υπομονή θα έβρισκα πώς οι (Σουνίτες) Σελτζούκοι έγιναν της μόδας σαν αντίβαρο των Αράβων, αλλά όταν πήγαμε να τα φτιάξουμε (εμείς οι ...Ρωμαίοι) με κάτι Σιίτες Άραβες στην Αίγυπτο, έγινε το Ματζικέρτ και χάσαμε (εμείς οι Ρωμαίοι).

Σας θυμίζει τίποτα;  Εμένα μου θυμίζει την σημερινή κατάσταση μόνο που έχουν αλλάξει οι ονομασίες μερικών, και έχουν εμφανιστεί και άλλοι.

Πάντως, επειδή θα τρελαθούμε προσπαθώντας να αποφασίσουμε εάν είμαστε με τους μεν ή τους δε, ή με τους ...Παλαιστίνιους, οι Γάλλοι είδαν κι έπαθαν να ξεφορτωθούν τους Άραβες εκεί λίγο πριν τον Καρλομάγνο, οι Ισπανοί δεν τα κατάφεραν, αλλά όταν η Ευρώπη με τα πολλά πήρε τα πάνω της, γέμισε ο τόπος ιμπεριαλιστές και αυτοκρατορίες, και παρακαλώ συγκρατείστε ότι κάθε "Ευρωπαϊκή" χώρα είναι και μία τέως αυτοκρατορία, μέχρι και οι ...Βέλγοι!

Και, φυσικά, οι Γάλλοι:


Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έγιναν βασικά μεταξύ Άγγλων και Γερμανών, όταν έπαψαν να τσακώνονται οι Γάλλοι με τους Άγγλους, και αφού είχαν πάψει να τσακώνονται οι Ισπανοί με τους Άγγλους.  Μετά τους Βαβυλώνιους, σίγουρα φταίνε οι Άγγλοι.  Από ένα σημείο και μετά κάπου έμπλεξαν και οι Ρώσοι, κοινώς μύλος. Εκτός από τους τζιχαντιστές, και οι Γάλλοι έκοβαν κεφάλια (την μισή Αφρική είχαν για αποικία...), και πολλοί άλλοι (δείτε το αυτό, έχει ενδιαφέρον).

Οι ...ισλαμιστές παραλίγο να καταλάβουν την Γαλλία τον 8ο μΧ αιώνα. Αν ακολουθήσετε 5-10 συνδέσμους από αυτό το άρθρο, θα δείτε ότι η ...γεωγραφία δεν έχει αλλάξει. Και η Συρία, το σημερινό πρόβλημα στην Συρία, είναι βασικά Αγγλο-Γαλλικό πρόβλημα, που με λίγο διάβασμα θα σας θυμίσει τα χρόνια που οδήγησαν στο Ματζικέρτ, ή στις Σταυροφορίες, ή, στο Μεγάλο Παιχνίδι.

Τέτοιες μέρες, το μάθημα της Ιστορίας είναι εξαιρετικά ...επίκαιρο. Π.χ. εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: