Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Όχι στα αιολικά από το Ρέθυμνο



Οι κάτοικοι στα ορεινά του Ρεθύμνου αντιλήφθηκαν τα μηχανήματα της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” να ανεβαίνουν στο χωριό Άρδαχτος για να ξεκινήσουν την εγκατάσταση τριών νέων ανεμογεννητριών, σε απόσταση 200 μέτρων από την κατοικημένη περιοχή.

Σε ελάχιστο χρόνο μαζεύτηκαν αλληλέγγυοι από τα γύρω χωριά αλλά και από το Ρέθυμνο και ανέκοψαν την πορεία των μηχανημάτων.

Απαίτησαν όχι μόνο να φύγουν από το χωριό τους αλλά και από την Κρήτη και τους ακολούθησαν σε κομβόι μέχρι το λιμάνι του Ηρακλείου όπου και τελικά τα πέντε τεράστια οχήματα φορτώθηκαν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά.


Ρεπορτάζ - video: Μάριος Διονέλλης

Κάθε αιολικό που μπαίνει ακριβαίνει το ρεύμα. Επιδοτείται χωρίς να ηλεκτροδοτεί. Δεν μετράει σαν "ισχύς", αφού συχνά δεν φυσάει και χρειαζόμαστε το ρεύμα (επομένως θερμικές μονάδες) ή φυσάει και δεν χρειαζόμαστε το ρεύμα (επομένως ψάχνουμε για ...γείτονες να τους πληρώσουμε να το πάρουν).  Πουθενά, σε όλο τον κόσμο, για τα τελευταία 45 χρόνια που υπάρχουν αιολικά στην σημερινή μορφή, και για τα τελευταία 20 χρόνια που επιδοτούνται με ταρίφες, πουθενά δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (και όποιος σας λέει το αντίθετο είναι ψεύτης ή άσχετος).  Όπου μετρήθηκαν, ή δεν εξοικονόμησαν καύσιμα, ή αύξησαν την κατανάλωση καυσίμων (αφού επιβάλλουν κουτουρού "μεταβλητότητα" στο δίκτυο).

Και εάν δείτε ποιοι δήθεν "επιχειρηματίες" τα βάζουν στην Ελλάδα, είναι τα ίδια και τα ίδια κρατικοδίαιτα υποκείμενα που ροκανίζουν χωρίς να παράγουν  τίποτα.  Μα ψάξετε τους. έναν - έναν και δείτε από τι ζούνε.  Μεσιτείες, αρπαχτές, επιδοτήσεις, και κρατικές δουλειές που λαδώνουν και τις παίρνουν. Η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" δεν είναι παρά κράχτης. Πίσω από αυτήν ακολουθούν Περιστέρης και Κοπελούζος (και στην Πελοπόννησο, Μπόμπολας).   Αυτοί έρχονται και με ΜΑΤ.

Αν ο Σύριζα δεν συγκρουστεί με την παρασιτική ολιγαρχία, και με τις απάτες που προωθούν, δεν υπάρχει προοπτική για αυτόν  τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: