Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

56 αιολικά «πάρκα» του Περιστέρη και του Κοπελούζου απειλούν την Κρήτη



Πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς (και όχι αιολικά «πάρκα» όπως κατ ευφημισμόν λέγονται) θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη οι εταιρείες ΕΛΙΚΑ (Κ. ΣΑΡΡΑΣ) και ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και ΖΕΠ) που καταλαμβάνουν με 647 ανεμογεννήτριες περισσότερες από εβδομήντα βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης. Η ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς από τα δύο έργα θα είναι 1.685 MW (σχεδόν δυόμισι φορές η ισχύς των εργοστασίων της Κρήτης) και, όταν φυσάει, θα διοχετεύεται -απορρίπτεται- στην ηπειρωτική χώρα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης (που για άλλο λόγο μπαίνουν, αλλά ευκαιρία βρήκαν τα τρωκτικά). Στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων πρόκειται να εγκατασταθούν από τις δυο εταιρείες 15 αιολικοί σταθμοί με συνολικά 185 ανεμογεννήτριες (Α/Γ).

Αναλυτικά:

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ (περιγραφή εδώ)  εγκαθιστά έξι (6) αιολικούς σταθμούς, με 76 ανεμογεννήτριες ύψους 125 (εκατόν είκοσι πέντε!) μέτρων, στις εξής περιοχές:

Δήμος Καντάνου - Σελίνου:
• ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ – ΒΑΡΔΙΕΣ 10 Α/Γ (30 MW)
• ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ - ΣΕΛΑΔΑ 13 Α/Γ (39 MW)

Δήμος Κισσάμου:
• ΒΛΑΤΟΣ 13 Α/Γ (39 MW)

Δήμος Σφακίων και Αποκορώνου:
• ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ 13 Α/Γ (39 MW)

Δήμος Σφακίων:
• ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ – ΚΕΦΑΛΑ 11 Α/Γ (33 MW)
• ΑΧΛΑΔΕΣ 16 Α/Γ (48 MW)

Η εταιρεία ΕΛΙΚΑ (εδώ) εγκαθιστά εννέα (9) αιολικούς σταθμούς με 109 ανεμογεννήτριες ύψους 100 (εκατό!) μέτρων στις εξής περιοχές:

Δήμος Καντάνου – Σελίνου:
• ΧΑΣΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗ 9 Α/Γ (20,7 MW)
• ΓΟΥΡΓΟΥΘΑ 15 Α/Γ (34,5 MW)
• ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 5 Α/Γ (11,5 ΜW)

Δήμος Πλατανιά:
• ΟΝΥΧΑΣ 12 Α/Γ (27,6 MW)
• ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ 19 Α/Γ (43,5 MW)
• ΜΑΓΛΙΝΟ ΚΕΦΑΛΙ 4 Α/Γ (9,2 MW)

Δήμος Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου
• ΜΕΤΕΡΙΖΙ 9 Α/Γ (20,7)

Δήμος Αποκορώνου και Σφακίων
• ΒΟΡΕΙΝΑ 15 Α/Γ (34,5 MW)       

Δήμος Σφακίων
• ΚΑΚΟ ΚΑΣΤΕΛΙ 15 Α/Ν (34,5 MW)

Χαρακτηριστική εικόνα για το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον δίνει η περιγραφή της θεμελίωσης για κάθε ανεμογεννήτρια στην ΜΠΕ της εταιρείας ΕΛΙΚΑ: «Με κέντρα τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η διάμετρος βάσης είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης είναι 2,5 m. Στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2 (50 x 50 m)

Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους αυτών των «αιολικών επενδύσεων», πεταμένων χρημάτων που πληρώνονται από όλους εμάς, είναι και τα «συνοδά έργα» που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία εντός αυτών. Μεγάλοι δρόμοι-λεωφόροι 400 περίπου χιλιομέτρων διανοίγονται σε ορεινούς όγκους, γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες.

Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης προς κάθε κατεύθυνση, και υποσταθμοί ανύψωσης τάσης. Αντιγράφουμε ενδεικτικά τα σχετικά με τις κατασκευές από τη ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ:

«3.3 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ, ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 3.3.1 Φάση κατασκευής Για την κατασκευή των 25 Α/Π θα απαιτηθούν 286 Α/Γ. Οι Α/Γ θα είναι τύπου VESTAS V90, ονομαστικής ισχύος 3 ΜW η κάθε μια, με διάμετρο ρότορα 90 m και ύψος πύργου 80 m. Για την θεμελίωση της κάθε Α/Γ θα απαιτηθούν 350m3 σκυροδέματος και επομένως συνολικά 286*350=100.100m3 σκυροδέματος. Για την διάνοιξη των νέων οδών πρόσβασης στα Α/Π θα απαιτηθούν (0,1+0,1)x5,0x200.271 = 200.271 m3 θραυστού υλικού. Το υλικό αυτό μπορεί να προέρχεται και από την αξιοποίηση των εκχωμάτων, εφόσον το υλικό είναι κατάλληλο, διαφορετικά θα καλυφθεί από τα ενεργά λατομεία αδρανών.»

Και από την ΜΠΕ της ΕΛΙΚΑ: «Το σύνολο των εκσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των διαμορφώσεων πλατειών έδρασης των Α/Γ, ανέρχεται σε 1.516.739,48 m3 και οι επιχώσεις σε 1.510.303,96 m3, ήτοι εμφανίζεται πλεόνασμα προϊόντων εκσκαφής 6.435,52 m3. »

Και όλα αυτά, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άλλη κοροϊδία) που κατέθεσαν οι εταιρείες στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον!

Αυτές οι ΜΠΕ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 20 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι απόλυτα αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Όλοι οι Δήμοι που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής (από τους 19 στους οποίους προγραμματίζονται αυτά τα έργα) έχουν απαντήσει αρνητικά ενώ και στους υπόλοιπους δήμους είναι τέτοια η αντίδραση των πολιτών, που αναμένεται ότι θα απαντήσουν αρνητικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.

Απέναντι σ ́αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική. Και η αντίθεση αυτή κορυφώνεται καθώς βγαίνουν στο φως οι σελίδες με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου. Μέσα στο γενικευμένο πλιάτσικο προς όφελος των «επενδυτών» περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της χώρας για συγκρότηση έως το τέλος του 2015 ενός νέου πλαισίου για τη περαιτέρω στήριξη και προώθηση των ΑΠΕ. (Ν. 4336 ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015, σελίδα 1029 ).

Αυτά τα καταστροφικά μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Θέλουμε ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά . Τα αρπακτικά των βΑΠΕ, οι πολιτικοί που τα στηρίζουν και οι ελάχιστοι δακτυλοδεικτούμενοι τοπικοί παρατρεχάμενοί τους, ας καταλάβουν μια για πάντα ότι ο κρητικός λαός θα σταθεί απέναντί τους σύσσωμος και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την γη και το μέλλον των παιδιών του.


1.685 αιολικά μεγαβάτ έχουν αρχικό κόστος περίπου 3 δις ευρώ. Συν καλώδια κλπ. Το 80-85% από αυτά τα λεφτά είναι εισαγωγές Γερμανικών πλεονασμάτων.  Ακόμα κι αν υπάρχουν Ελληνικά καλώδια, να είστε σίγουροι ότι και αυτά θα είναι φασόν για Γερμανικές εξαγωγές.

Τα 3 αυτά δις θα τα αποπληρώνουμε μέσω φουσκωμένων λογαριασμών ΔΕΗ για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι ένα νέο είδος Κατοχικού Δανείου όπου βασικά πληρώνουμε τις Δυνάμεις Κατοχής για κάτι που απαιτούν να μας πουλήσουν.

Εάν δεν καταλαβαίνετε πόσο άχρηστα, ηλεκτροδοτικά, θα είναι αυτά τα αιολικά, σημειώστε ότι ήδη έχουμε 2.000 αιολικά μεγαβάτ, συν περίπου 3.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, αμέσως αμέσως 6,5 μεγαβάτ ΑΠΕ.  Μα όλη η Ελλάδα καίει δεν καίει 7.000 μεγαβάτ.  Όχι, τα αιολικά δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση, έχουν σχέση με πωλήσης σαβούρας σε αφελείς.

Και γιατί η ΤΕΡΝΑ και η ΕΛΙΚΑ?  Μόνο επειδή έχουν τα έμμισθα ανθρωπάκια τους τους σε κάθε Δημόσια Υπηρεσία, κάθε Υπουργείο, στον ΔΕΔΔΗΕ, σε ΜΜΕ, στην ΡΑΕ, στους ΟΤΑ και με ένα μόνο νεύμα παίρνουν άδειες, και δεν πα να φωνάζετε εσείς ότι δεν θέλετε. Αυτός είναι ο ρόλος τους.  Και μόνο για αυτούς υπάρχουν τα ανθρωπάκια.

Θυμάμαι ότι σε αυτές τις εκλογές, έλεγαν όσοι ήθελαν να συσπειρώσουν Συριζαίους ότι "θα συγκρουστούν με τους ολιγάρχες".  Άντε καλέ...

Πριν 5 χρόνια υπήρχαν αφελείς που έλεγαν "καθαρή ενέργεια" και τέτοια. Τώρα, όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για μεγάλη απάτη, αποδεδειγμένη από την εμπειρία της ίδιας της Γερμανίας που μας την εξάγει.

Όλη η επιστολή εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/report/2006/10/32632.pdf

archaeopteryx είπε...

χαχαχαχάααχα, με έκανες και γέλασα. Τις έλεγαν (και ίσως τις λένε ακόμα) αυτές τις μαλακίες