Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η 20η Μαρτίου 2015 στην Γερμανία: Η καλύτερη ευκαιρία για ανακεφαλαίωση


Είδα στην εξαιρετική στήλη "Ραδιενεργά" του Energypress την παρατήρηση ότι δεν ήρθε ο Αρμαγεδδών λόγω της έκλειψης του Ηλίου... Φυσικά και δεν ήρθε. Έκλειψη Ηλίου υπάρχει κάθε μέρα, από το απόγευμα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί:

 
Στο κάτω κάτω, όλοι ήξεραν ότι θα υπάρχει έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου πάνω από την Βόρεια και ΒΔ Ευρώπη  και οι Γερμανοί έχουν μάθει να αυξομειώνουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή τους (και αυτή των γειτονικών τους χωρών, και τις απορρίψεις προς γειτονικές χώρες), κάθε μέρα, ένα μικρό ανεβοκατέβασμα 20.000 μεγαβάτ (3-4 φορές όσο όλη η Ελλάδα), και η εκ των προτέρων προγραμματισμένη βουτιά 10.000 μεγαβάτ δεν ήταν τίποτα.  Ο Αρμαγεδδών δεν ήρθε, και οι απώλειες και η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων ή εκπομπή ρύπων λόγω της μικρής βουτιάς δεν απασχολεί κανέναν. Οι Γερμανοί έχουν λεφτά, και πληρώνουν, και αυτοί, υπομονετικά, αφού αυτοί εξάγουν φωτοβολταϊκά, και ο Friedman εξήγησε προχτές πόσο σημαντικό είναι για την Γερμανία να εξάγει. Εξάγει το 50% του ΑΕΠ της και το 50% αυτού του 50% (δηλαδή το 1/4 των εξαγωγών της είναι προς χώρες της ΕΕ. Ο λόγος που όλα τα βλαμμένα της WWF και της Greenpeace σκούζουν να βάλουμε φωτοβολταϊκά, είναι για να εξάγουν οι Γερμανοί, και για να εξαρτηθούμε λίγο παραπάνω από αέριο. Μην ξεχνάμε, το λόμπυ του αερίου μοιράζεται τα έξοδα μάρκετινγκ με το λόμπυ των ΑΠΕ.


Ο Αρμαγεδδών δεν ήρθε λόγω της έκλειψης, αλλά δείτε που ήταν τα αιολικά εκείνη την ημέρα. Κάπου στο μηδέν... από τα 60.000 μεγαβάτ ζήτησης που είχε η Γερμανία. Σε αντίθεση με την έκλειψη, ο αέρας δεν είναι τόσο προβλέψιμος, αλλά εν πάσει περιπτώσει, ήταν απών.


Η έκλειψη ήταν τίποτα μπροστά στην άπνοια που έπιασε την νύχτα της Πέμπτης 19 Μαρτίου προς Παρασκευή 20 Μαρτίου. Θα μου πείτε "μα είχαν δελτία καιρού", και "είχαν θερμές εφεδρείες" για κάθε ενδεχόμενο. Τα δελτία καιρού είναι συνήθως καλά. Δορυφόροι, υπολογιστές, μετεωρολογικοί σταθμοί, τηλεμετρία... Ξέρετε πόσο χρήσιμες είναι οι ΑΠΕ για την κατασκευή, εκτόξευση και λειτουργία ...δορυφόρων... Μόνο 20.000 μεγαβάτ η πτώση λόγω άπνοιας. Ευτυχώς που συνέβη την νύχτα... Άλλο να χάσεις 20 γιγαβάτ την νύχτα (που χρειάζεσαι 40 γιγαβάτ), και άλλο να τα χάσεις την ημέρα που χρειάζεσαι 70 γιγαβάτ.


Τα παραπάνω γραφήματα, από τεχνικής πλευράς είναι μισά γεμάτα, ή μισά άδεια. Εάν είστε της WWF (ή ΑΠΕτεών) θα πείτε "να η απόδειξη ότι οι ΑΠΕ δουλεύουν". Εάν σας απασχολεί η ...τσέπη σας, θα πείτε, "Θεέ μου, τι αμαρτία έκανα";  Οι Γερμανοί μπορούν και παράγουν τέτοια γραφήματα γιατί έχουν το δεύτερο (μετά την Δανία) πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη! (δεν το λέω εγώ, το λέει η Eurostat).


Και για να μην έχετε αμφιβολία "γιατί έχουν το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη" σας το θυμίζω...


Και εάν είστε οικωλόγος και σας νοιάζουν οι εκπομπές CO2, σας ξαναθυμίζω:  Όλα τα αιολικά, και όλα τα φωοτοβολταϊκά στέγης, και όλα τα βιοαέρια και όλες οι βιομάζες της Γερμανίας, ή της Ευρώπης, δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2. Και αυτό επειδή η όποια εξοικονόμηση όσο φυσάει, η λάμπει ο ήλιος κλπ, χάνεται λόγω αυξημένης κατανάλωσης στο άναψε-σβήσε, και στις θερμές εφεδρείες...


Και δεν το λέει μόνο το Spiegel... Το λένε επίσημα στατιστικά για εκπομπές CO2 από ηλεκτροπαραγωγή.  Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές της με την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας περί το 1990, όταν έκλεισε τις παλιές, αναποτελεσματικές μονάδες κάρβουνου στην Ανατολική Γερμανία, και τις υποκατέστησε με μονάδες Ρώσικου αερίου.  Και μετά έπεσαν ξανά οι εκπομπές με την ύφεση λόγω του κραχ του 2008. Και μετά ανέκαμψαν με την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ύφεση ρίχνει τις εκπομπές, όχι οι ΑΠΕ... Αλλά


Αλλά η Siemens, η Enercon και όλοι οι άλλοι εξάγουν. Και αυτό ήταν και είναι το πλάνο τους. Να εξάγουν. Το λένε. Σας το δείχνω. Ψάρια κατεψυγμένα, ορδές ηλιθίων, ηλίθιες χορδές που σας δουλεύουν παιδάκια με ειδίκευση σε παραμύθια... Θύματα πλύσης εγκεφάλου και αυτά


Μαντέψτε, άλλη μια φορά, ποιος πληρώνει της εξαγωγές τους.

Δηλαδή, έχει κάτι καθικάκια που ενοχλούνται από αυτές τις ...εικόνες. Αλλά 3-4  διαγράμματα έχουν όλη την ουσία:  Ναι, με διπλασιασμό του κόστους,  αλληλεξάρτηση από γείτονες (για ηλεκτροδότηση και για απορρίψεις), μπορούν οι Γερμανοί να είναι τίγκα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.  Χωρίς όμως να μειώσουν εκπομπές CO2 (που είναι ευφημισμός του "χωρίς να υποκαταστήσουν συμβατικά καύσιμα"). Αλλά με πολλές εξαγωγές σε ηλίθιους που πληρώνουν καπέλο στον λογαριασμό της ΔΕΗ επειδή έτσι τους λένε κάτι επαγγελματίες οικωλόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: