Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

«Οι απόψεις των Γερμανών δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα». Μωρέ είναι και παραείναι...


http://time.com/3028723/germany-climate-change-coal-poll/

Το ΤΙΜΕ διαπιστώνει και λέει συνοπτικά αυτό που λένε bloggers και μερίδα του Γερμανικού τύπου, και φυσικά συμφωνώ με την διαπίστωση, αλλά νομίζω ότι όλοι υποτιμάμε το Γερμανικό Πράσινο Πλάνο (παρ' όλο το χουνέρι που τους έκανε το τσουνάμι της Φουκουσίμα).

Το ΤΙΜΕ λέει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι κάτι κάνουν για την ...Κλιματική Αλλαγή, και ότι αυτό έχει σχέση με την Energiewende (την Ενεργειακή "Αλλαγή" όπου, υποτίθεται σημαντικό ποσοστό της ενέργειάς τους θα είναι από ΑΠΕ και ότι αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 και θα ...σώσει το Κλίμα.

Το ΤΙΜΕ επισημαίνει ότι (α) η Γερμανία είναι αστέρι στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα (βασικά έχει καινούργιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και σύγχρονα εργοστάσια) και (β), κατά καιρούς έχει μεγάλο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής της από ΑΠΕ. Δείτε παρακαλώ, σχετικά, την ανάρτηση με την πρόσφατη μελέτη της Fraunhofer.

Ωστόσο, λέει το ΤΙΜΕ, επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται εύκολα ή προσιτά σε ποσότητα, οι πολλές ΑΠΕ και το ενίοτε πολύ ρεύμα από ΑΠΕ, είναι τελικά δώρον άδωρο αφού η Γερμανία αύξησε την χρήση κάρβουνου για καλύψει τις ηλεκτροδοτικές της ανάγκες και αύξησε τις εκπομπές CO2 τα τελευταία 3 χρόνια.

Το άρθρο καταλήγει ότι μπορεί κάποτε να μειώσουν την εξάρτησή του σε κάρβουνο (οι υποκριτές, λέω εγώ), αλλά για την ώρα οι απόψεις τους δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα.   Η πραγματικότητα είναι ότι σαφώς είναι τίγκα σε ΑΠΕ. Με την διαφορά ότι οι ΑΠΕ παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που δεν ηλεκτροδοτεί, δηλαδή δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και η όποια εξοικονόμηση καυσίμων (όταν πχ έχει ήλιο ή φυσάει) αντισταθμίζεται ή χάνεται από την επιβολή μεταβλητότητας και στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.  Το απρόβλεπτο γεγονός στο παραμύθι τους ήταν η Φουκουσίμα. Έκλεισαν, υποτίθεται λόγω Φουκουσίμα, μερικά δικά τους, παλιά, πυρηνικά, και ξέμειναν 30.000 μεγαβάτ αιολικά, συν 30.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε 3.000 πυρηνικά μεγαβάτ, ούτε την πιο ελεεινή μονάδα κάρβουνου.  Αυτό που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να επιβάλουν μεταβλητότητα και στοχαστικότητα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και να κάνουν την ηλεκτροπαραγωγή από αέριο πιο ασύμφορη από ότι ήδη είναι.

Κάνουν και κάτι άλλο οι ΑΠΕ. Μαζεύουν λεφτά και από τον ντόπιο πληθυσμό και από τα ξένα θύματα. Το τι θα κάνουν τα λεφτά οι Γερμανοί με όλους τους άλλους σε κρίση, δεν το ξέρω. Εάν οι Ρώσοι μάζευαν λεφτά (πχ πουλώντας αέριο σε ...Γερμανούς), θα έλεγα "μαζέυουν λεφτά για να επανεξοπλιστούν" -- οι Ρώσοι.   Τέτοια πράγματα δεν περνάνε από το μυαλό των Γερμανών...

Να θυμίσω και ένα εξαιρετικό άρθρο που είχα μεταφράσει και μεταφέρει εδώ...

Και αυτό που τελικά δεν έχω καταλάβει είναι γιατί έκλεισαν πυρηνικά οι Γερμανοί λόγω Φουκουσίμα... Τσουνάμι ή σεισμός στην Γερμανία;  Κάτι άλλο θα έλεγα παίζει, αλλά δεν το έχω πιάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: