Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων σε γείτονες + ρεκόρ κόστους

Αυτή είναι μια μακροσκελής ανάρτηση, αλλά είναι και ανασκόπηση του τι κάνουν και δεν κάνουν ποιές ΑΠΕ, με βάση την εκτεταμένη Γερμανική εμπειρία...

http://www.germanenergyblog.de/?p=16179  Η θαυμάσια αυτή ιστοσελίδα λέει την αλήθεια:  Λέει ότι βάσει της πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Fraunhofer, οι ΑΠΕ (στην Γερμανία μετράνε και τα βιοαέρια, και οι βιομάζες, και τα υδροηλεκτρικά κλπ) είχαν ρεκόρ συνολικής παραγωγής στο πρώτο εξάμηνο του 2014, περισσότερη ηλεκτροπαραγωγή κι από τον λιγνίτη. 

Το σχόλιο #1, βέβαια, λέει ότι όλη αυτή η παραγωγή από ΑΠΕ δεν έχει υποκαταστήσει ούτε μία μονάδα, και απλά ...εξάγεται (απορρίπτεται είναι η σωστή λέξη, και αυτό φαίνεται στις σελίδες 114-138 της σχετικής μελέτης).

Το σχόλιο #2 λέει, πιο ωμά ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ πετιέται ("dumped") σε μηδενική τιμή, όταν είχε όμως κόστος 0,20€ την κιλοβατώρα και παραπέμπει σε άλλη ανάρτηση, που μεταφέρω εδώ, παρακάτω.

http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/data-nivc-/stromproduktion-aus-solar-und-windenergie-2014.pdf  Αυτή είναι η περί ης ο λόγος μελέτη του Ινστιτούτου Fraunhofer.  Δείχνει ότι οι Γερμανοί έχουν βάλει πολλές, πάρα πολλές ΑΠΕ, αλλά η ηλεκτροπαραγωγή τους είναι από λιγνίτη, κάρβουνο (και εισαγόμενο κάρβουνο) και πυρηνικά. Η βιομάζα είναι πιο σημαντική, σε σχέση με το πόσες μονάδες έχουν εγκατασταθεί από είτε τα αιολικά, είτε τα φωτοβολταϊκά.


Η εικόνα γίνεται λίγο πιο σαφής όταν (πάντα από την μελέτη του Ιδρύματος Fraunhofer) δούμε και τις ..."εξαγωγές":


 Σύμπτωση;  Η μηνιαία ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι περίπου η ίδια με τις "εξαγωγές". Κι αν το δούμε, πάντα στην ίδια μελέτη, σε ημερήσια βάση, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο σαφής:

Τα δύο αυτά μικρά δείγματα από τον Ιανουάριο του 2014 (στην Γερμανία φυσάει τον χειμώνα) και τον Μάϊο του 2014 (που έχει ήλιο) δείχνουν ότι πέρα από την ημερήσια κυκλικότητα στην ζήτηση, που καλύπτεται από μεταβολές και στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, τον Μάϊο, τα φ/β καλύπτουν μέρος της ημερήσιας ζήτησης αιχμής, και επειδή έχουν πολλά φ/β, αναγκάζονται να "εξάγουν" ρεύμα όταν η παραγωγή στις συμβατικές μονάδες δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω. Και΄εάν τύχει να φυσάει κιόλας, τότε το πρόβλημα οξύνεται (όπως στις 9-11 Μαϊου). Τον χειμώνα που δεν έχει ήλιο, διορθώστε με εάν βλέπετε κάτι διαφορετικό, το αιολικό ρεύμα μοιάζει να ...εξάγεται.

Οι (πυρηνικοί) Γάλλοι δεν το κρύβουν, το αναφέρουν στα της δικής τους ηλεκτροπαραγωγής:  "Η Γερμανία εξάγει την πλεονάζουσα Ανανεώσιμη ενέργεια στην Γαλλία. την ημέρα, ή όταν φυσάει πολύ, αλλά την νύχτα, ή όταν δεν φυσάει, εισάγει (από την Γαλλία).  Όταν η Γαλλία, για όποιον άρρωστο λόγο βάλει και αυτή πολλά αιολικά, θα ήθελα να ξέρω τι θα κάνει η Γερμανία με τα δικά της. Μάλλον θα ξαναπαρακαλάει την Νορβηγία!

Για την Τσεχία και την Πολωνία έχω μεταφέρει τις ειδήσεις (εδώ, εδώ, εδώ, κλπ  .  Και για την Αυστρία.  Όλοι οι γείτονες της Γερμανίας πάσχουν (ή βγάζουν κανένα ευρώπουλο) από αυτές τις "εξαγωγές".  Την Ελβετία την άφησα για ειδική μνεία, λόγω ενός χαριτωμένου άρθρου που έδειχνε ενόχληση με τους Ελβετούς, αλλά κάπως χάθηκε (το άρθρο):


Αυτή την εικόνα την είχα μεταφέρει εδώ και εδώ,  από σχετικό άρθρο της Deutsche Welle που όμως ...χάθηκε. Παραπονιόταν ότι οι Ελβετοί "παράγουν φυσική υδροηλεκτρική ενέργεια από φθηνό Γερμανικό ρεύμα που μετά πουλάνε στην Γερμανία σε υψηλές τιμές".  Να το μεταφράσω σε μη Γερμανική γλώσσα:  Οι Γερμανοί απορρίπτουν το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα τους στην Ελβετία, που δεσμεύει τα υδροηλεκτρικά της για αντλησιοταμίευση, και μετά τους το πουλάει στην κανονική του τιμή. Οι Γερμανοί παθαίνουν με την Ελβετία, ότι οι Δανοί με τους Νορβηγούς και τους Σουηδούς:   Απορρίπτουν φτηνά, αγοράζουν ακριβά. Βέβαια, οι Ελβετοί έχουν άλλη άποψη:  Deutsche Wind- und Solarexzesse rauben der Wasserkraft die Existenzgrundlage που νομίζω μεταφράζεται σε " Οι Γερμανική αιολικές και ηλιακές υπερβολές ληστεύουν τα εισοδήματα των υδροηλεκτρικών". Αυτή την ανάρτηση την έχω παραμελήσει...

Ρεκόρ παραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά, στην Γερμανία, σημαίνει και ρεκόρ απορρίψεων ρεύματος σε γείτονες. Ρεκόρ "εξαγωγών" με ζημία:  Απορρίπτω φτηνά, επαναγοράζω ακριβά.  Αυτή η ζημία, και όχι μόνο οι ταρίφες, είναι ένας από τους λόγους που οι ΑΠΕ είναι πανάκριβες.


http://theenergycollective.com/willem-post/338781/high-renewable-energy-costs-damage-germanys-economy  Ένα ...αμείλικτο (και συλλεκτικό) άρθρο:  Δείχνει τα ιστορικά ποσοστά πηγών ενέργειας στην Γερμανία, με τα αιολικά στο 8,4% το 2013 (και μετράνε τα Υ/Η σαν ΑΠΕ) και ότι είναι κατά 75-87% αποτέλεσμα του Νόμου EEG (ή σε εμάς Νόμος Μπιρμπίλη -- υποχρεωτικές και επιδοτούμενες οι ΑΠΕ).  Δείχνει ότι η χρήση λιγνίτη και κάρβουνου μετά από αρχική μείωση (λόγω αερίου), αυξήθηκε με το που έκλεισαν κάτι πυρηνικά το 2011.  Η υποκατάσταση πυρηνικών, που θα γινόταν με ΑΠΕ και κάρβουνο, έγινε βασικά με κάρβουνο και αύξησε τις εκπομπές CO2. Και θα συνεχίσει η αύξηση στην χρήση κάρβουνου αφού κατασκευάζονται νέες μονάδες. Οι σύγχρονες μονάδες κάρβουνου θα έχουν λιγότερες εκπομπές λόγω αυξημένης αποδοτικότητας και σχεδιάζονται να μπορούν να ακολουθούν την διαλείπουσα λειτουργία των ΑΠΕ.  Η διαθεσιμότηα των αιολικών και των φωτοβολταϊκών παραμένει χαμηλή, ο κόσμος δεν θέλει άλλα χερσαία αιολικά, τα υπεράκτια έχουν διπλό κόστος, και το κόστος έχει αρχίσει να απασχολεί τους πολιτικούς.  Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 86% μεταξύ 2008 και 2013 (είναι τώρα στο 26,3% της συνολικής), αλλά η χρέωση τελών υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς έχει αυξηθεί 375%,  και αυξάνεται εκθετικά. Η Γερμανία, χωρίς τις ΑΠΕ της, θα είχε το σταθερότερο δίκτυο στον κόσμο. Εάν όμως δεν "εξήγαγε" το ρεύμα από ΑΠΕ σε γείτονες θα είχε εσωτερικό χάος. Οι "εξαγωγές" είναι με ζημία.  Οι "εξαγωγές" είναι εφικτές επειδή οι γείτονες (Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία κλπ) δεν έχουν πολλές διαλείπουσες ΑΠΕ και έχουν ακόμα πλεονάζουσες δυνατότητες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Και η Δανία στην ίδια κατάσταση:  Χρησιμοποιεί τα δίκτυα των (υδροηλεκτρικών) γειτόνων της για να έχει το δικό της σε ισορροπία.

Τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία είναι αμείλικτα (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ, και φαίνεται η πηγή της):


Και πριν πεταχτεί κανένα παπαγάλος και πει "άλλο κόστος ρεύματος, και άλλο φόροι" τον έχουμε προλάβει και αυτόν:  Εδώ και εδώ.

Όχι, δεν είναι χαζοί οι Γερμανοί. Ξέρουν και ήξεραν ότι οι ΑΠΕ δεν είναι φτηνές, ή για ηλεκτροδότηση. Αλλά εξάγουν κάτι δις ευρώ, απασχολούν κάτι 100άδες χιλιάδες κόσμο στον κλάδο (στην Γερμανία) και όπως είπε κάποια στιγμή ο Έττινγκερ "αντέχουν ακριβότερο ρεύμα αλλά όχι πολύ ακριβότερο ρεύμα". Και όσο υπάρχουμε εμείς και άλλα κορόϊδα, να τους πληρώνουμε για να αποκτούμε εμείς συγκριτικό μειονέκτημα, και βασιλεύουν, και εισπράττουν.  Νυν υπέρ πάντων τα εμπορικά πλεονάσματα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Ίσως κολλήσουν πρόσκαιρα στο ότι βρωμάει πλέον το πράγμα...

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

- Φιλαράκι, να σου πω, άμα το τρίφυλλο είναι σπέσιαλ, βλέπεις αγγέλους, ακούς χρώματα και βλέπεις μυρωδιές!
Ας απελευθερώσουμε την Ελεύθερη Ενέργεια!
- Εχμμ, μιλάμε για τρομερό σκεπτικό, αλλά με ξεπερνάει, όσα και τρίφυλλα να με κεράσεις. Τί διάολο, σκάρτο πράμα μάς δίνεις!

S for Spider είπε...

E, φιλαράκι, εσύ με το τριφύλλι. Αν είσαι Πανάθα, πρωτάθλημα δεν βλέπεις στον αιώνα τον άπαντα.
Φιλαράκι, δεν κατάλαβες τίποτα. ΑΠΕ. Καλές είναι θεωρητικά, αλλά να έχεις σταθερά MW ξέχασέ το. Και αν δεν έχεις μια βάση στήριξης, θα μείνεις από ρεύμα, από μπαταρία που λέμε. Απλά πράματα. Βάση στήριξης με ΑΠΕ δεν γίνεται, εκτός αν θέλεις στο σπίτι σου να βάλεις δικιά σου γεννήτρια. Αυτό λέει το λινκ, κοιμήθηκε με λιγνίτη και ξύπνησε με αυτόνομες οικιακές μονάδες, ούτε σε 100 χρόνια! Στο όνειρό σου και το δικό του. Κόψε και τον πολύ θερμοσίφωνα για το μαλλί, όχι και πολύ κουζίνα για τα γεμιστά της μαμάς και είσαι εντάξει. Λέμε τώρα.
Εκτός αν είσαι Γερμανός και φτιάχνεις Φ/Β και αιολικά, οπότε συμφέρει. Εμείς τι φτιάχνουμε, ούτε τσολιαδάκια για το Μοναστηράκι, κινέζικα είναι. Για να ξέρουμε γιατί μιλάμε.
Α, μπορεί να είσαι και κανένας γνωστός διαπλεκόμενος, οπότε πάλι συμφέρει.Αν και με τη μικρή ΔΕΗ, μέσα θα είσαι σε όλα.

Kostas είπε...

πόψιν τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι παρά υγροποιημένα κατάλοιπα “πτωμάτων” φυτικών και ζωικών οργανισμών, που έζησαν στον πλανήτη μας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Καταναλώνοντας πετρέλαιο μπορεί να καίμε απομεινάρια φυτοπλαγκτού που καταπλακώθηκε στους ωκεανούς της Κάμβριας Περιόδου. Καίγοντας λιγνίτη καίμε τους μουμιοποιημένους κορμούς των τροπικών δένδρων που καταπλακώθηκαν στους βάλτους της Ιουρασικής Περιόδου. Αυτό ακριβώς κάνει η “δική μας” ΔΕΗ, μια ενεργειακή επιχείρηση του 21ου αιώνα: σκάβει στο υπέδαφος για να βρει και να κάψει απομεινάρια οργανισμών που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη μας. Αυτό προσωπικά όχι μόνον δε με κάνει περήφανο, αλλά με γεμίζει ανησυχίες.

archaeopteryx είπε...

Πολλά πράγματα με γεμίζουν ανησυχίες. Σε πόλεμο, ένας τρόπος να χάσεις είναι να ανησυχείς. Στον ενεργειακό πόλεμο, εμείς ανησυχούμε και κάνουμε μετάνοιες, και οι Γερμανοί καίνε κάρβουνο και μας μοσχοπουλάνε τα χαλάκι για τις μετάνοιες και τα θυμιατα για να εξιλεωθούμε. Το αποτέλεσμα? Θα μειωθούμε είτε λόγω μετανάστευσης είτε λόγω παιδικής θνησιμότητας, θα πάρουν το οικόπεδο, και έλα μετά να γεμίσεις ανησυχία. (Εγώ θα έχω αποδημήσει εις Κύριον, δεν με νοιάζει και τόσο).