Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Επιδοτούν επειδή επιδοτούν, δήθεν θα πέσουν οι τιμές, αλλά πρώτα θα πέσουν οι ...αντίπαλοι


http://www.bloomberg.com/news/2014-07-24/german-utilities-bail-out-electric-grid-at-wind-s-mercy.html

Ή κάτι ξέρουν και δεν μας το λένε,, ή παραμυθιάζονται και δεν θέλουν να το παραδεχτούν.

Τα πολλά φωτοβολταϊκά, παράγουν επιδοτούμενο μεταβλητό ρεύμα. Τα πολλά αιολικά παράγουν επιδοτούμενο μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα και αυξημένες ανάγκες για σταθεροποίηση του δικτύου από συμβατικές μονάδες: 1.009 παρεμβάσεις για αποφυγή μπλακάουτ το 2013, έναντι 209 παρεμβάσεων το 2010. Η μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή όμως δεν συμφέρει με αποτέλεσμα να ...επιδοτείται και αυτή! 10% των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών είναι ήδη από τις επιδοτήσεις για εφεδρική λειτουργία (κάτι σαν τα δικά μας ΑΔΙ).

Περιμένουν (και παραθέτουν στοιχεία σχετικά) να μειωθεί το κόστος της εφεδρικής λειτουργίας επειδή λόγω των επιδοτήσεων θα εμφανιστούν και νέοι προμηθευτές εφεδρικής ισχύος.  Παράλληλα, υποτίθεται μειώνουν τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ με τον νέο νόμο EEG.

Κάθε χωράφι και φωτοβολταϊκό, κάθε βουνό και αιολικό, κάθε γωνιά και μία εφεδρική γεννήτρια. Θα πουλάνε πολλά φωτοβολταϊκά, πολλά αιολικά, πολλές εφεδρικές γεννήτριες, και θα περιμένουν να ...κερδίσουν. Αν τα εξάγουν κιόλας, θα κάνουν μουαγιέν. Και επειδή αυτοί αντέχουν περισσότερο το ακριβό ρεύμα (λόγω εξαγωγών και πειθαρχημένης Γερμανικής ζωής) μπορεί και να αντέξουν, αλλά σε βάρος των υπολοίπων.  Για την ώρα οι πάντες επισημαίνουν την φαινομενική παλαβομάρα του εγχειρήματος. Αλλά όσο εξάγουν αυτή την ανωμαλία, εξάγοντας παράλληλα και τα γκάτζετς για την ικανοποίησή της, και απασχολούν (τον δικό τους) κόσμο, και εισπράττουν, και, πιο σημαντικό κατ' εμέ, κλείνουν τους ασθενέστερους, προς όφελός τους.  Το παιχνίδι "Μονόπολη" έχει Πράσινο μανδύα.

Τον Α' ΠΠ παρά λίγο να τον κερδίσουν (τον σχεδίαζαν καμιά 30αριά χρόνια) και τον Β' παρα λίγο να τον κερδίσουν (αυτόν τον σχεδίαζαν μόνο 20 χρόνια) και από το 1945 έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια, με το Γερμανικό Πράσινο Πλάνο σε εξέλιξη από τουλάχιστον το 1987.  Όσο έχουν Ρώσικο αέριο, εξάγουν δεξιά κι αριστερά, και πείθουν τους Αμερικάνους να είναι οικολόγοι, και να πείσουν αυτοί τους Κινέζους να γίνουν και εκείνοι οικολόγοι, καλά το πάνε.  Κι όταν τα πράγματα σφίξουν, θα ξαναθυμηθούν τον εξ Ανατολών κίνδυνο μπας και την σκαπουλάρουν -- ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: